Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny

2023 / – Nekter å være statens funkis-alibi

– Nekter å være statens funkis-alibi

En tom togstasjon i solen. Foto: Charles Forerunner/Unsplash.

Funksjonshemmedes fellesorganisasjon trekker seg fra alt samarbeid med Norske tog. Bakgrunnen er statens milliardinnkjøp av nye fjerntog med inngangspartier som ikke er universelt utformet.

Vi nekter å være statens funkis-alibi. Norske tog og regjeringen viser at de ikke bryr seg om innspill fra landets én million funksjonshemmede. De vil heller bruke milliarder på løsninger som skaper B-borgere på bakgrunn av funksjonsvariasjon, sier Lilly Ann Elvestad, generalsekretær i Funksjonshemmedes fellesorganisasjon.
 
I dag møtte administrerende direktør og prosjektledelsen i Norske tog, FFO og Norges Handikapforbund. Det tok mindre enn ti minutter før FFO så seg nødt til å forlate møtet.


– Norske tog tar ingen selvkritikk og har ingen planer om å gjøre om på bomkjøpet sitt. Det er bortkastet tid å møte dem før de forstår hva likestilling handler om, sier Elvestad.

Menneskefiendtlig

I tillegg til Norske togs valg av nye fjerntog, reagerer FFO på hvordan underaktøren til Samferdselsdepartementet har opptrådt i ukene etter at kjøpet ble kjent.
 
Administrerende direktør i Norske tog har skrytt av samarbeidet med funksjonshemmedes organisasjoner, samtidig som selskapet ikke har vist noen vilje til å komme organisasjonene i møte.
 
– Å gå for løsninger som ikke er universelt utformet er menneskefiendtlig. Funksjonshemmede, eldre, personer med barnevogn eller mye bagasje – alle vil streve med den nye løsningen. Staten bruker milliarder på å diskriminere alle som ikke passer inn i A4-malen, sier Elvestad.

Løsningen er der

FFO har vært klar på at løsningene finnes, det som mangler er politisk vilje til å gjennomføre.

– At vi med våre 87 medlemsorganisasjoner og over 365.000 medlemmer må trekke oss fra samarbeidet med staten bør sende sjokkbølger langt inn i regjeringen. Nå må samferdselsministeren gripe inn og hindre førti nye år med diskriminering, sier Elvestad.
 
– Løsningen med trinnfri adkomst til fjerntog finnes i både Tyskland, Danmark og Sveits, men Norske tog er mer opptatt av bortforklaringer enn løsninger, sier Elvestad.

– For oss er dette en prinsipp-sak hvor vi kommer til å ta i bruk alle mulige virkemidler for å stanse staten. Vi bygger allianser og ser også på det juridiske. Regjeringen skal merke at god funkis-politikk ikke er et smykke en kan pynte seg med i valgtaler, for så å neglisjere og motarbeide resten av året, sier Elvestad.

Klare krav

Milliardinnkjøpet har møtt reaksjoner fra flere hold. Blant annet har SV bedt samferdselsminister Jon-Ivar Nygård å stanse innkjøpet av nye fjerntog. Høyre har kalt utviklingen sjokkerende og sagt at «Det skaper et samfunn vi absolutt ikke kan være bekjent av i Norge». Også Venstre, Krf, Frp og MDG har reagert. 

Elvestad sier FFO har klare krav for å inngå i nye samarbeid med Norske tog.

– Vi er klare til å samarbeide igjen den dagen Norske tog innrømmer tabben de har gjort, og gjør alt i sin makt for å endre utfallet. Det er ikke for mye å forvente av en statlig aktør at de kjemper for grunnleggende likestilling.