Gå til hovedinnhold

Krever svar fra regjeringen

Når vil regjeringen ta FNs funksjonshemmedekonvensjon inn i lovverket? Det lurer et samlet funkismiljø på, og inviterer seg selv til statsministeren.
05.02.2024

FFO, LDO, SAFO, Stopp Diskrimineringen, Uloba og Unge Funksjonshemmede har gått sammen om et brev til Statsministeren. Organisasjonene og Likestillingsombudet etterlyser en plan for det videre arbeidet med inkorporering av CRPD i menneskerettsloven.

– Funksjonshemmedes organisasjoner står samlet bak kravet om inkorporering av funksjonshemmedes rettigheter i menneskerettsloven. Nå forventer vi at regjeringen konkluderer likt som både sitt eget ekspertutvalg, LDO, Norges institusjon for menneskerettigheter og vi har gjort, sier FFOs generalsekretær Lilly Ann Elvestad.

Ber om møte

Organisasjonene ber om et møte med Statsministeren for å få avklart regjeringen ståsted, samt videre fremdriftsplan.

– Vi hadde store forventninger til regjeringen sitt arbeid med likestilling, men det er klart at tempoet nå må opp hvis Støre skal rekke å innfri sitt eget løfte fra valgkampen i 2021. Vi er allerede godt over halvveis i Stortingsperioden, fortsetter hun.

Det har nå gått over to uker siden ekspertutvalget leverte sin rapport «Konvensjonen om funksjonshemmedes rettigheter – Inkorporering i menneskerettsloven» den 15. januar. Utvalgets flertall konkluderte med at inkorporering bør skje i menneskerettsloven (MR-loven). Hovedargumentet fra utvalget er signalverdien det vil gi for konvensjonens politiske og rettslige status.