
FFO om uføretrygden: – Flere må løftes ut av fattigdom
– Det gir en god forutsigbarhet at trygdeoppgjøret er regelstyrt, og FFO ønsker ikke å endre dagens innretning. Samtidig er vi opptatt av å løfte flere uføre på de laveste ytelsene ut av fattigdom. Noe som gjøres best gjennom politiske vedtak, sier leder i Funksjonshemmedes fellesorganisasjon, Eva Buschmann.
Fortsatt dyrtid for mange uføre
Det er et viktig levekårsmål for FFO at alle landets 374 500 mottakere av uføretrygd skal få leve økonomiske trygge liv, selv om sykdom eller funksjonsnedsettelse har forhindret en fra selvforsørgelse gjennom lønnsinntekt.
– Det må satses videre for å sikre uføre bedre levekår uavhengig av hvor godt en lykkes med arbeidslinjen, sier Buschmann.
Et budskap hun formidlet til arbeidsminister Tonje Brenna under trygdedrøftingene.
– FFO har sluttet seg til målet om flere i arbeid og færre på trygd, men det hjelper lite for dagens uføretrygdedes regninger og levekostnader som må betales i nær fremtid, sier Buschmann.
SIFO (Statens institutt for forbruksforskning) sin undersøkelse fra desember 2024, viser at det har hjulpet noe med politiske tiltak for å løfte uføre med de laveste inntektene. Andelen som befinner seg i de mest utsatte økonomiske situasjonene har heldigvis gått litt ned, selv om uføre som økonomisk ‘sliter’ eller er ‘ille ute’ fremdeles er betydelig høyere enn hva som er tilfellet for resten av befolkningen.
Felles krav
FFO leverte krav sammen med Unio, LO, Akademikerne, YS, Forsvarets seniorforbund, Senior Norge og LOP (Landsforbundet for offentlige pensjonister). I kravet la vi til grunn at grunnbeløpet for 2025 ble etterregulert med 0,4 prosent, som er avviket mellom anslått lønnsvekst i 2024 i fjorårets trygdeoppgjør og nasjonalregnskapets siste anslag på lønnsveksten i 2024.
Vi krevde også om at reguleringen av løpende pensjoner i 2025 skal gjennomføres med halvparten av lønnsveksten og halvparten av prisveksten. I årets pensjonsregulering skal det tas hensyn til et avvik i lønnsveksten i 2024 på 0,4 prosent og et avvik i prisveksten på -0,8 prosent.
Oppgjøret ble gjort i tråd med dette tallgrunnlaget, og reguleringen av grunnbeløpet reguleres i samsvar med lønnsveksten.