I åpningstalen til kongressen gikk Buschmann gjennom noen av de viktigste sakene FFO har jobbet med i år. CRPD, universell utforming, dyrtid og budsjettforhandlinger var stikkord.
Sistnevnte pågår nå i Stortinget, og FFOs medlemmer er svært bekymret for regjeringens prioriteringer. Kutt i støtter til våre grupper, økte egenandeler og mangel på tiltak for å forbedre økonomien til uføretrygdede, er saker FFO er bekymret for.
– Vi følger budsjettforhandlingene nøye, og med kun 11 prosent av medlemsorganisasjonene som er fornøyde med regjeringens forslag, er det tydelig at det er behov for endringer. Vi krever handling og midler der det trengs mest, sa Buschmann.
Ekspertutvalget for CRPD skal snart legge frem sine anbefalinger. Det var derfor naturlig at mye av fag-delen av programmet handlet om funkis-konvensjonen.
– Vi vil fortsette å snakke om CRPD inntil den er inkorporert i menneskerettighetsloven. Dette er en kamp for våre grunnleggende rettigheter, konstaterte Buschmann.
Bildetekst:Styreleder i FFO, Eva Buschmann. Foto: FFO
Utfordringen gikk til statssekretær Even Aleksander Hagen som var regjeringens representant på kongressen. I sin hilsningstale skrøt han av organisasjonenes engasjement. – Det er bra at det holdes trykk på CRPD og at dette skal snakkes mye om i løpet av dagen, sa Even Aleksander Hagen.
Bildetekst:Even Alexander Hagen, fra Arbeiderpartiet. Foto: FFO.
Også direktøren for European Disability Forum, Cathrine Naugthon og avdelingsleder hos Likestillings- og diskrimineringsombudet Guri Hestflått Gabrielsen, holdt innlegg. Begge var inne på poenget om at det var logisk at rettigheter for funksjonshemmede fikk samme plass i loven som kvinnekonvensjonen og barnekonvensjonen.
Bildetekst:Guri Hestflått Gabrielsen fra LDO. Foto: FFO
Men hvorfor tar det så lang tid å inkorporere funksjonshemmedes rettigheter i norsk lov? Det var et av spørsmålene et panel bestående av nevnte Guri Hestflått Gabrielsen, Torbjørn Vereide fra Arbeiderpartiet, Andreas Sjalg Unneland fra Sosialistisk Venstreparti og generalsekretær i FFO, Lilly Ann Elvestad, forsøkte å gi svar på.
Sjalg Unneland fra SV var tydelig. Regjeringen bruker alt for lang tid. Vereide fra AP var ikke uenig, men kunne ikke love noe fortgang på vegne av eget parti. Han påpekte at det dessverre var store kunnskapshull og myter rundt CRPD.
– Kunnskap kan være med på å snu de som er skeptiske og generelt være med på å endre holdninger.
SVs representant hadde et viktig tips til salen:
– Masing på politikere fungerer. Det viser at det er dette som engasjerer og som folk er opptatt av. Så fortsett å mas.
FFO-felleskapet teller nå 88 medlemsorganisasjoner med over 365.000 medlemmer. Det er klart etter at Sarkomer og Melanomforeningens søknader om opptak i paraplyen ble godkjent. Eva Buschmann var glad for å ta i mot enda flere medlemmer.
– Langt over én million nordmenn har en funksjonsnedsettelse eller kronisk sykdom. Og ved deres side finnes det nye millioner med pårørende. Vi er deres fellesorganisasjon.
Bildetekst:Foto: FFO.