- Hjem
- Aktuelt
- Arrangementer og kurs
Valgdebatt i Vestland
Valgdebatt i Vestland
Utenforskap - jobb for alle, eller bare noen?
FFO Vestland og FFO Bergen inviterer partiene til en viktig og åpen debatt om utenforskap, barrierer og muligheter. Altfor mange unge med funksjonsnedsettelse eller kronisk sykdom opplever å stå utenfor både arbeidsliv, utdanning og sosial deltakelse. Hva skal til for å endre dette?
Vi ønsker å løfte unge stemmer og erfaringer fra grupper som ofte blir oversett – og inviterer politikere, fagpersoner og publikum til en løsningsorientert samtale om veien videre.
Årets valgdebatt finner sted torsdag 21. august kl. 18:00 - 20:00 på Scandic Ørnen i Bergen, eventuelt kan man følge debatten digitalt via direktesending. For påmelding, fyll ut skjemaet nederst på siden. Lenke til direktesending mottas på e-post i forkant av valgdebatten.
Årets valgdebatt ledes av Haakon Eliassen. Haakon Eliassen er en prisbelønt journalist med over 25 års erfaring fra bl.a. Aftenposten og TV 2.
Det blir enkel servering. Velkommen!
Program for valgdebatten
I første del av arrangementet vil et ekspertpanel sette søkelys på barrierene som unge funksjonshemmede møter i arbeidslivet. I tillegg vil unge voksne dele egne erfaringer fra utdanning og arbeidsliv. Blant disse er Salum Kashafali, paraidrettsutøver og sterkt svaksynt, som vil fortelle sin historie.
I andre del av arrangementet inviterer vi sentrale politikere fra valgkretsene Hordaland og Sogn og Fjordane til debatt.
Del 1: Ekspertpanelet består av:
- FFO - Lilly Ann Elvestad, generalsekretær
- Nav - Thorleif Nesse, avdelingsdirektør for Arbeid og helse i Nav Vestland
- NHO - Sondre Olsen, politisk rådgiver
- LDO - Eli Knøsen, fagdirektør i Likestillings- og diskrimineringsombudet
- Mental Helse Ungdom - Vebjørn Leite Olsen, nestleder
Del 2: Politisk debatt, med representanter fra:
Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig folkeparti, Senterpartiet, Miljøpartiet De Grønne, Sosialistisk Venstreparti og Venstre.
Informasjon om kandidater fra partiene som stiller til debatt kommer snart.
FFOs aksjonssak 2025: Flere unge med funksjonsnedsettelse i arbeid
Et av FFOs viktigste satsingsområder i 2025 er å bekjempe ungt utenforskap, med særlig vekt på å få flere unge med funksjonsnedsettelse inn i arbeid og sikre varig tilknytning til arbeidslivet.
Ved utgangen av 2023 stod 685 000 personer i alderen 20–66 år utenfor arbeid og utdanning (NAV). Blant personer med funksjonsnedsettelse er sysselsettingsgraden bare rundt 40 prosent. Hele 100 000 i denne gruppen ønsker seg inn i arbeidslivet (SSB, 2020).
Tall fra NAV viser at 111 000 unge mellom 20 og 29 år verken var i jobb eller utdanning i 2023. Unge med funksjonsnedsettelse inngår i denne gruppen, og deres sysselsetting er gjennomgående lavere enn i befolkningen for øvrig. Ulikheten øker særlig fra 25-årsalderen og oppover. For eksempel faller sysselsettingen blant personer med funksjonsnedsettelse fra 48,4 prosent i aldersgruppen 25–39 år til 39 prosent i alderen 55–59 år. I den øvrige befolkningen holder sysselsettingen seg relativt stabil (SSB, 2020).
I vår aksjonssak løfter vi særlig frem behovet for bedre tilrettelegging og universell utforming som sentrale virkemidler for å øke arbeidsdeltakelsen blant unge med funksjonsnedsettelse. Her finnes både barrierer og muligheter som må adresseres gjennom konkrete tiltak og politiske grep.
For å redusere ungt utenforskap og styrke mangfoldet i arbeidslivet, må unge med funksjonsnedsettelse få en tydelig plass i samfunnsdebatten og i utformingen av tiltak. Deres deltakelse er også et spørsmål om likestilling og menneskerettigheter. Inkludering av våre grupper er en naturlig del av oppfølgingen av CRPD og av arbeidet for at konvensjonen innlemmes i menneskerettsloven.
Velkommen til en viktig og innholdsrik kveld – for et samfunn med plass til alle!