Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny

Morbus Addison Forening

Kontaktinformasjon

Postadresse:

Postboks 11

1594 Sperrebotn

Besøksadresse:

Postboks 11

1594 Sperrebotn

Telefon:
94083450
Hjemmeside:

Morbus Addisons Forening (MAF), driver informasjons- og rådgivende virksomhet om sykdommenes fysiske, psykiske, sosiale og økonomiske konsekvenser.

Funksjonshemning

Addisons sykdom er en kronisk sykdom der binyrebarkens evne til å produsere kortison er redusert eller opphørt. Kortison er et livsnødvendig hormon. Symptomene på sykdommen er slapphet, avtagende muskelkraft, kvalme, oppkast, diaré og lavt blodtrykk. Noen får i tillegg salthunger og brunpigmentering i huden. 

En addisonpasient må ta kortisontabletter for å erstatte det kroppen selv ikke produserer. Behandling med store doser kortison for andre sykdommer kan også føre til at binyrebarkens produksjonsevne etter hvert blir svekket. 

Cushings syndrom skyldes som oftest en overproduksjon av binyrebark-stimulerende hormoner. Pasientene blir trette og muskelsvake, lett utsatt for knokkelbrudd og blødninger, og kroppens motstandskraft mot smittestoffer svekkes. Pasientene kan også få psykiske symptomer. Uten behandling er sykdommen dødelig. Behandling er først og fremst operativ (fjerning av binyrene) og pasientene blir da å betrakte som addisonpasienter. 

Akromegali er en sjelden sykdom som er forårsaket av en godartet svulst i hypofysen. Svulsten produserer økte mengder vekst-hormoner som virker inn på alle kroppens organer. Dette kan føre til vekst av hender og føtter, endring av ansiktsform, hevelser, leddsmerter, hodepine, svettetendens, høyt blodtrykk, slitasjegikt og sukkersyke.

Behandlingsalternativer er operasjon, medikamenter og røntgenbestråling som alle tar sikte på å normalisere utskillelsen av veksthormon i hypofysen. Hypofysen regulerer funksjoner i flere hormonproduserende organer: Skjoldbruskkjertelen, binyrene, eggstokkene og testiklene. 

I tillegg øver hypofysehormonene innflytelse på andre endokrine kjertlers funksjon. Denne finstemte reguleringen kan bli skadet både under hypofysesvulstens vekst og i forbindelse med behandlingen. Enkelte pasienter må bruke cortison, thyroxin eller kjønnshormoner etter behandling. 

De aller fleste Akromegalipasienter gjenopptar normal yrkesaktivitet etter behandlingen, men selv hos de som har hatt en vellykket operasjon er det fare for senkomplikasjoner. AGS (Adrenogenitalt syndrom) skyldes medfødte defekter i dannelsen av binyrebarkhormoner. Informasjon om denne sykdommen gis av behandlende lege.

Organisasjonen