Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny

2019 / For deg som tror du er rammet av NAV-skandalen

For deg som tror du er rammet av NAV-skandalen

Nav logo

Lurer du på om du kan være rammet, og på hvordan du eventuelt går frem for å få vurdert saken din å nytt? Vi har laget en oversikt.

Hvem er rammet?

De som er rammet er personer som har vært bosatt i Norge men oppholdt seg i et EU- eller EØS-land og som har hatt krav på arbeidsavklaringspenger, pleiepenger eller sykepenger.

Nav har lagt til grunn at man må oppholde seg i Norge for å få ytelsene, men dette har vist seg å være feil. 

Ifølge Nav-direktør Sigrun Vågeng kan dette gjelde personer med både kort- og langtidsopphold utenfor Norge.

 

Hva skjer i de tilfeller som er behandlet feil?

Nav har satt ned en innsatsgruppe som går gjennom alle saker tilbake til 2012. De som har krav på ytelser eller kompensasjon, skal få beskjed. Nav oppfordrer samtidig personer som mener de er berørt av saken til å ta kontakt. 


Hvordan tar jeg kontakt med NAV?

Du kan ringe NAV på tlf. 55 55 33 33,  tastevalg 2  (arbeidssøker, dagpenger, arbeidsavklaringspenger og sykepenger). Du kan også ta kontakt via chatHar jeg krav på fri rettshjelp?

Personer som har fått vedtak om stans, avslag og/eller tilbakebetaling av sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger, fordi vedkommende midlertidig har oppholdt seg i et annet EØS-land etter 1. juni 2012, kan ha krav på fri rettshjelp.

Retten til fri rettshjelp gjelder først etter at NAV har behandlet saken på nytt, og man ønsker å klage på det nye vedtaket. Det gis ikke fri rettshjelp til å finne ut hvorvidt man kan være rammet av NAV-skandalen eller for å få NAV til å omgjøre et gammelt vedtak man mener er uriktig. For å få NAV til å behandle saken din på nytt, må du selv ringe til NAV (se kontaktinfo over).


FFOs Rettighetssenter

Dersom du har spørsmål rundt NAV-skandalen og eventuelle følger for deg, kan du også ta kontakt med FFOs Rettighetssenter. Der møter du jurister, og tjenesten er gratis.

 

Kilde: nrk.no og nav.no