Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny

Følger av Covid-19 / Borgerlig regjering vil true funksjonshemmedes boligsituasjon

Borgerlig regjering vil true funksjonshemmedes boligsituasjon

FFO frykter at funksjonshemmedes bosituasjon forverres om de borgerlige partiene kommer til makten. - Vi står i fare for at det er entreprenørene som får bestemme hvor funksjonshemmede skal bo og om de skal få besøk eller ikke, sier Liv Arum.

Tidligere denne uken gikk Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) og Huseiernes Landsforbund ut og anbefalte borgerlig boligpolitikk. De ønsker spesielt å fjerne en rekke krav som ble innført i 2010 om universell utforming, visuell kvalitet, miljø, helse og energi, inneklima og planløsninger. De mener kravene fører til at mange boligprosjekter blir skrinlagt på grunn av ekstrakostnadene.

Dette samsvarer med FFOs gjennomgang av partiprogrammene, som viser at høyresiden skiller seg ut i tilnærmingen til tilgjengelighet og boligbygging.

Frp foreslår blant annet å fjerne påbudet om rullestoltilgjengelighet i alle boliger: “Vi ønsker derfor blant annet å reversere de nylig innførte kravene til universell utforming og byggemåte som har gjort nye boliger flere hundre tusen kroner dyrere å bygge.” Dette får de nok gehør for i samarbeid med Høyre, som sier i sitt program at de i samarbeid med byggenæringen vil forenkle TEK 10 for å redusere byggekostnadene.

- Dermed truer høyresiden både rettssituasjonen og velferden til funksjonshemmede. I tillegg viser det at partiene ikke har lært noe om hva tilgjengelighet og universell utforming handler om. Her handler det om å løfte blikket.

Universell utforming av bygninger er ikke bare av hensyn til funksjonshemmede. Det kommer deg og meg til gode om vi opplever en eller annen form for bevegelseshemning av kortere eller lengre varighet, eller trenger å komme fram med en barnevogn. Å gå tilbake på disse kravene er å undergrave målet om at samfunnet skal være tilgjengelig for alle, sier Liv Arum.

- Er det byggebransjens aktører som de borgerlige partiene vil ta mest hensyn til? I så fall betyr det at samfunnsskapte barrierer for funksjonshemmede bygges opp og at det legges et solid grunnlag for systematisk diskriminering. Hvordan vil de borgerlige partiene sikre funksjonshemmedes likestilling og deltakelse fremover og hvilken strategi har partiene for å nå målet om at Norge skal være universelt utformet innen 2025?