Gå til hovedinnhold på siden Gå til hovedmeny

FFO Hordaland

Kontaktinformasjon

FFO Hordaland

Vestre Strømkaien 7-9, 3.etasje

5008 BERGEN

Org.nr.: 971349050 

Åpningstid: man-fredag kl. 08.30-16.00

Postadresse:

Vestre Strømkaien 7, 5008 BERGEN

Telefon:
55 59 68 00/ 55 59 68 02 / 94 48 79 08

Viktig å forebygge mobbing i barnehagen

Anti-mobbing  -også i barnehagen

Mobber barnehagebarn? Ja, er svaret i en ny forskningsrapport, Hele barnet, som har intervjuet femåringer, foreldre og ansatte. I undersøkelsen kommer det klart frem at både foreldre, ansatte og barna selv opplever mobbing i barnehagen.

To av tre ansatte og halvparten av foreldrene tenker at mobbing finnes. Hver tredje forelder har opplevd at deres barn har vært involvert i saker knyttet til mobbing. Enda mer påfallende med undersøkelsen er at barna viser god forståelse når de blir spurt om hva mobbing er. «Mobbing er hvis noen gjør noe dumt med vilje», «mobbing er å si noe slemt, si dritt eller dumming», «mobbing betyr at noen skal slå hverandre og bokse hverandre», eller «mobbing er som å erte, bare litt slemmere».

«Å bli utestengt fra lek» synes barna er noe av det vanskeligste. Utestengelse er også den beskrivelsen barnehagebarn er mer tydelig på enn eldre barns beskrivelse av mobbing. Det er positivt at barna viser en forståelse av hva mobbing er, og at de beskriver det med negative ordelag. Men når så mange ansatte og foreldre sier at mobbing eksisterer, kan det tyde på at aksepten for handlingene er for høy.

Et av hovedfunnene fra en senere undersøkelse om «drop-outs» i videregående er at mobbing og sosial ekskludering startet allerede i barnehagen, og preger ungdommene i dag. Fra politisk hold har fokuset vært på barneskolen. Men barna må læres fra de er bittesmå at stygge kommentarer, vold og utestengelse ikke er lov. Barna må se tydelige reaksjoner dersom handlingene skjer, og det må jobbes aktivt preventivt hele tiden. 

Les hele teksten på nettsidene til Bygdanytt: http://www.bygdanytt.no/meining/Antimobbing--ogsa-i-barnehagen-235515.html